Opas hevosen hoitoon ja ravitsemiseen

Hevosen vitamiinitarve sisäruokinnassa

Hevosen vitamiinitarve sisäruokinnassa

Vitamiinien tarve on kaikilla hevosella yksilöllinen, ja näin ollen hevosten vitamiinisuositukset vaihtelevat hevosilla riippuen, ovatko vitamiinit tarkoitettu estämään jotakin puutostilaa vai onko suositusarvot laadittu täyttämään hevosen todellinen vitamiinien tarve. Erityisesti raskaasti työskentelevillä ja kilpahevosilla riittävien vitamiinien saanti on tärkeää. Hevosten lisävitamiinien tarpeeseen vaikuttavat paljon vuodenajat.

Oikeanlaisella vitamiinien saannilla voidaan ennaltaehkäistä hevosta vitamiinipuutostiloilta sekä varmistaa hevosen jatkuva hyvinvointi ja suorituskyky.

Vitamiinien kulutusta edistävät mm:

  • Muutokset ruokinnassa, ympäristössä
  • Rasitus
  • Tiineys
  • Hevosen nopea kasvu
  • Stressi, kilpailut
  • Hevosen suolisto-ongelmat ja antibioottikuurit lisäävät myös vitamiinien tarvetta

  Tuore ruoho, joka sisältää A, E ja K-vitamiinien esiasteita on luonnollisesti paras vitamiinien lähde hevoselle. Sisäruokintakaudella hevosten siirryttyä laitumelta kun tuoretta ruohoa ei ole hevoselle saatavilla, täytyykin muistaa täydentää tallin vitamiinivarastot täyttämään hevosen vitamiinien tarpeet.

 

Hevoselle riittävien ADE-vitamiinien saannista on tärkeää huolehtia koko sisäruokintakauden ajan

Heinän vitamiinipitoisuuksiin vaikuttavat esimerkiksi vuodenaika, ilmasto ja maaperä. Kun heinää varastoidaan pitkän talven yli, samalla se vanhenee ja vitamiinipitoisuudet laskevat. Kuivassa heinässä on siis huomattavasti vähemmän vitamiineja ja muita tarvittavia ravinteita kuin tuoreessa ruohossa. Vitamiinien tarve hevosella korostuu erityisesti sisäruokintakaudella kylmänä ja kuivana vuodenaikana kun ruohoa ei ole saatavilla.

A-vitamiinin vaikuttaa mm. hevosen vastustuskykyyn, näköaistiin sekä ihon kuntoon. A-vitamiinin puute voi altistaa vastustuskyvyn heikentymisen johdosta eri sairauksille. Talvella auringonvalon vähenemisen vuoksi D-vitamiinin muodostuminen hevosen iholle vaikeutuu. D-vitamiinin puute voi aiheuttaa erityisesti kasvavilla hevosilla kasvuhäiriöitä sekä heikentää hevosen luustoa.

Katso Hoofin ADE-vitamiinipitoiset ravinteet

vitamiini hevoselle

E-vitamiini hevoselle

Kylmänä vuodenaikana kun hevonen ei syö vihreää ruohoa päivittäin, E-vitamiinin tarve korostuu koko sisäruokintakauden ajan. E-vitamiini onkin hevoselle tärkeä, sillä se ei pysty varastoimaan sitä kovinkaan hyvin talven varalle. Jos hevonen ei pääse laitumelle, E-vitamiinin tarpeen täyttäminen on suositeltavaa myös kesällä. E-vitamiini on tärkeä mm. hevosen lihasten toiminnalle, energian tuotannolle sekä vastustuskyvylle.

E-vitamiinin tarve korostuu erityisesti:

 • Varsoilla
 • Kasvavilla hevosilla
 • Siitostammoilla
 • Kilpahevosilla ja raskaasti työskentelevillä

E-vitamiinin puutosta hevosella voi olla vaikea havaita mutta voi näkyä esimerkiksi lihasten kunnon heikentymisenä. Hevoselle lisääntyy riski saada lihasvaurioita myös E-vitamiinin puutteesta.

Katso Hoofin E-vitamiinipitoiset ravinteet

nivelravinne hevosen nivelille ja lihaksille

Kysy lisää ja pysy yhteydessä.

Autamme mielellämme tuotteiden kanssa, joten ota rohkeasti yhteyttä. Jätä myös osoitteesi saadaksesi kulissien taakse pääsyyn kampanjoihin ja uusiin tuotteisiin.

Ota yhteyttä