Pekka Korpi
”Isäni Aku on opettanut, että kannattaa kunnioittaa ihmisiä ja kuunnella muiden ajatuksia, mutta tehdä päätökset kuitenkin itse.”

Run For Royalty ja Pekka Korpi. Kuvaaja: Iita-Maria Ahtiainen
Olen jo pienestä pojasta lähtien kasvanut hevosten parissa, joten kyllä siinä oppii toimimaan niiden kanssa. Hevosten käytöstavat pitää tuntea ja toimia ikään kuin psykologina. Minun omistuksessa on ollut jo useampi sata hevosta yhteensä. Parhaimmillaan valmennuksessa on ollut 130 hevosta. Tällä hetkellä hevosia on noin 60 valmennettavana.
Ravistartteja on takana jo reilut 30 000. Olen välillä miettinyt – onkohan maailmassa ketään muuta, joka on ajanut yhtä monella raviradalla. Kehotan aina nuoria kuskeja kiertämään maailmalla niin paljon kuin mahdollista. Olen ohjastanut vuosien aikana kaikissa Euroopan ravimaissa, jonka lisäksi muun muassa Uudessa-Seelannissa, Macaossa, Jenkeissä ja Kanadassa.
Korsirehu ei vain pelkästään riitä tämän päivän kilpahevoselle vaan sitä on täydennettävä eri lisäravinteilla. Hevosen lihaksisto ja nivelet tarvitsevat myös täydennysrehuja
Vuosien varrella olen oppinut näkemään, jos hevosella on jokin huonosti; esimerkiksi jokin vaiva tai ravintoaineen puute. Hevosen pitää olla hyvinvoivan näköinen ja oloinen. Ennen hevosille syötettiin vaan kauraa. Nykyään on helpompaa, kun täydennysrehuista saa tarvittavat ravintoaineet myös moniin vaivoihin.

Pekka Korpi. Kuvaaja: Iita-Maria Ahtiainen
Nämä Hoofin mahatuotteet Vizyme ja Calphovit ovat kyllä hyviä! Maha ja suolisto tulee kyllä pitää kunnossa – eikä ne tarvitse suuria määriä täydennysrehua toimiakseen, kunhan vain tuote on oikea. Me vielä liikutaan paljon hevosten kanssa, jolloin hevoset usein myös stressaavat herkästi. Hyvä, että tämä Vizyme on myös auttanut siihen. Ainesosat vaikuttavat tietenkin paljon. Calphovit oli erityisesti varsoille ja siinä on kalsium vielä mukana, jonka saannista tulee muun muassa huolehtia varsoja ruokkiessa.
Elektrolyyttien lisääminen on hyvin tärkeää raskaassa treenissä oleville hevoselle. Itse syötämme elektrolyytit jauheena, mutta se on ihan tottumiskysymys. Hoofin elektrolyytit ovat maistuneet hyvin ja muutamat hevoset vielä hieman karsastavat normaalisti uusia makuja.
Joskus annamme jotain rautapitoista. Hevosen lihaksisto toimii samoin kuin ihmisen. Monet ylitreenaavat hevosia, jolloin ne myös jäykistyvät herkästi. Syötämme paljon täydennysrehuja juuri hevosen lihaksille ja nivelongelmiin.
Tämä monivitamiini Vimeperos, se joka vaikuttaa myös ruokahalun kasvattamiseen on myös tehonnut hyvin. Vaikutus näkyi jo viikon ruokinnan jälkeen hevosten karvasta. Hevoset piristyivät, muuttuivat iloisemmiksi ja meno koheni selkeästi. Markkinoilla hieman vastaavassa tuotteessa on hyvin voimakas haju – ilmeisesti kivennäisten haju tulee läpi, kun annosmäärä on siinä merkittävästi suurempi. Vimeperos on helpompi syöttää, kun niin pieni annosmäärä riittää. Riittää pitkäksi aikaa ja on tehokas!
Tämä nestemäinen Equi–Haemolyn suorituskyvyn parantamiseen on myös maistunut hyvin. Ruokimme kaikki nestemäiset sekä jauhemuodossa olevat täydennysrehut yhtä lailla märän iltapuuron joukossa.
Valmennus- ja kasvatustoiminta on parantunut paljon Suomessa vuosien aikana
Tammoilla ja varsoilla tulee olla todella hyvät olosuhteet ja ruokinta tietenkin kohdallaan, jotta tulee kehitystä. Hevosihminen kyllä näkee mikä on tarpeeksi korsirehua ja miten sitä täydentää lisärehuilla, jotta hevonen kehittyy. Pitää myös muistaa, että hevosen tulee olla vahva jo siinä vaiheessa, kun valmennus aloitetaan. Hevostallin pitää olla myös hyvin yksinkertainen, jotta se palvelee kaikkia.
Hevossuvut ovat kyllä muuttuneet paljon pienessä ajassa; nopeus ja ennätykset ovat nousseet. Se johtuu monesta eri asiasta, mutta ennen kaikkea jalostuksesta. Suvut ovat parantuneet ja kasvatukseen panostetaan enemmän. Katson itse varsan suvun aina ensimmäisenä, kun alan harkita uutta varsaa.
Friendly Face on ollut yksi parhaimmista hevosista, joka minulla on ollut valmennettavana. Hevonen on ollut yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisomistuksessa kilpailleita ravihevosia. Isoja voittoja on tullut muun muassa Italiassa ja Hollannissa. Friendly Face on voittanut yhteensä noin 900 000€.

Magical Princess sekä Pekka Korpi palkinnonjakotilaisuudessa. Valokuvaaja: Iita-Maria Ahtiainen

Pekka Korpi vastaanottaa palkintopystin. Kuvaaja: Iita-Maria Ahtiainen
On toki monia muitakin; yksi hyvin poikkeava lahjakkuus on hyväsukuinen Mascate Match, jolla on yli 1000 osaomistajaa. ”Massi” ei oo hävinnyt hirveän montaa kertaa ja on voittanut yli 700 000€ urallaan. Massilla on hyvä ravitekniikka ja se on rakenteeltaan hyvä hevonen.
Ravivoitot ovat suurempia Amerikassa ja Arabimaissa
Olen ohjastanut 90-luvun alussa muun muassa Pohjois-Amerikassa ja valmentanut myös Floridassa aikanaan 3,5-vuotta. Olisin varmaan ollut pidempäänkin, mutta lapset olivat silloin pieniä, joten tuli palattua Suomeen.
Jenkkien ravitoiminta eroaa aika paljon Euroopasta. Siellä ajetaan tietenkin mailimatkaa, joten matkat ovat eri mittaisia kuin Euroopassa. Varsat ilmoitetaan jo syntymän jälkeen raveihin, jolloin aletaan jo maksaa osallistumismaksu. Osallistumaan pääsee 2-vuotiaana. Aluksi maksetaan pientä osallistumismaksua noin 100 dollaria kuukausittain, joka sitten kasvaa hiljalleen. Viimeinen maksu on kaikkein suurin. Kokonaisuudessa hevosen osallistumismaksu on noin 10 000 – 15 000 dollaria (USD), mutta maksut vaihtelevat paljon. Korkean osallistumismaksun vuoksi voitot ovat suurempia Amerikassa.
Hevosten kiertokulku on Jenkeissä nopeaa, jolloin 2–3–vuotislähdöt ovat kaikkein tärkeimmät. Parhaimmilla hevosilla ajetaan merkittävästi lyhyempään kuin Euroopassa. Erityisesti hyvät orit laitetaan siitokseen jo kolmevuotiskauden jälkeen. Toki kyllä siellä on myös 4-5-vuotiaita hevosia mukana lähdöissä.
Palkinnot ovat suuria myös Arabimaissa. Siellä ajetaan kiitolaukkaa ilman kärryä. Laukka on suuressa suosiossa myös Ranskassa ja Englannissa. Hevosen kasvatusaika Arabimaissa eroaa paljon myös Suomesta yksinkertaisesti siitä syystä, että läpi vuoden on lämmin. Hevoset voivat olla ulkona koko ajan, kun Suomessa taas pitää olla lämmintä päällä. Siellä urheiluhevoset elävät laumassa mäkisissä maastoissa, tappelee ja liikkuu paljon. Silloin hevoset kehittyvät paremmin ja nopeammin kuin Pohjoisen–Euroopan maissa.

Magical Princess ja Pekka Korpi radalla. Kuvaaja: Iita-Maria Ahtiainen
Siteeraan usein Juhani Tammista sanoin: ”Voittaja ei koskaan luovuta – luovuttaja ei koskaan voita.”
Pekka Korpi, suomalainen raviohjastaja ja –valmentaja