Premium Nutrition

Makes Superior Horses

Ilona Mäkinen

Hevoset merkitsevät Ilona Mäkiselle paljon, ne ovat elämäntapa. Yli 25-vuoden ajan ovat hevoset määritellet perheen arjen. Niiden ympärillä pyörii koko elämä iloineen ja suruineen.

Tallissa on ollut vuosien varrella kymmeniä hevosia ja tällä hetkellä niitä on 15. Kaikki ovat ravihevosia, suurin osa niistä on valmennuksessa olevia ja kilpailevia hevosia sekä lisäksi kaksi tiinettä siitostammaa. Päivät pyörivät täysin hevosten ympärillä. Hevosia palvellaan hyvin kotona, jotta ne suorittaisivat mahdollisimman hyvin treeneissä ja kilpailuissa. Hevosten valmentaminen ja hoitaminen on tietynlaista ongelmanratkaisua. Urheilevilla hevosilla on usein jotain ongelmia, joita me ihmiset pyrimme ratkaisemaan, jotta päästäisiin parhaisiin mahdollisiin tuloksiin.

Poikani Esa ja Sämpylä
Poikani Esa ja Sämpylä
Graceful Swamp ja Ilona Mäkinen
Graceful Swamp ja Ilona Mäkinen
Voisi ajatella, että hevonen on eräänlainen akku. Pyrin lataamaan akkua kaikilla tarvittavilla plusmerkkisillä hoitotoimilla ja tietysti täydennysrehuilla, ja saman aikaisesti taas saamaan kaikkea negatiivista akusta pois esimerkiksi stressiä, vatsaongelmia tai lihasjumeja

Viimeiseen kuuteen vuoteen tallin hevoset ovat juosseet kilparadoilta yli miljoona euroa. Ylivoimaisena tallin tähtenä loisti liki kaikkia ikäluokkalähtöjään dominoinut Derby-voittaja Graceful Swamp, koko kansan tuntema Sämpylä. 29 voittoa 36 kilpailussa, ja palkintorahoja yli 400 000 euroa. Muita hienosti menestyneitä vuosien varrelta ovat olleet mm. Global Option, 32 voittoa, ennätys 11,6aly, Classic St Pat, 31 voittoa, ennätys 11,1aly ja huippusukuinen tamma Demi De Veluwe, jonka ennätys on kovaa luokkaa 11,7a/2100m. Demillä on jo neljä varsaa, joten tulevia ravivuosia odotetaan suurella mielenkiinnolla. Löytyy tallista myös yksi suomenhevonen, siporilainen 3-v. Itte Juokales, joka tuntuu varsin lahjakkaalta aloittelijalta.

Vuosien varrella tallin menestyksen salaisuus on ollut pitkälti se, että hevoset ovat pysyneet kunnossa ja terveinä läpi koko kauden. Ravihevosten normaalia ruokavaliota kunnon heinän, kauran ja täysrehujen ohella täydennetään erilaisilla lisäravinteilla ja välillä niistä pidetään taukoja, jotta vaikutusteho säilyy ja hevosen elimistö puhdistuu.

E-, B-, D- ja C-vitamiinit ovat tärkeimpiä
Demi de Veluwe sekä kesävarsa Dodii (2019)
Demi de Veluwe sekä kesävarsa Dodii (2019)

Hevonen on synnynnäinen pakoeläin. Ei mene kuin viisi minuuttia synnytyksen jälkeen, kun varsat ovat pystyssä ja toiset viisi minuuttia, kun ne jo juoksevat. Mitä enemmän hevonen kuluttaa ja sitä treenataan, sen tärkeämpää kokonaisvaltainen ravinnon saanti, lihashuolto sekä lepo ovat – aivan vastaavasti kuten ihmisillä. Ruokavalion jaksotus sekä oikeat täydennysrehut ovat myös tärkeä huomioida ennen ja jälkeen rasituksen, jonkin sairauden aikana sekä siitä palautuessa.

Ilona Mäkinen ruokkimassa Graceful Swampia. Kuvaaja: Erkki Kivistö
Ilona Mäkinen ruokkimassa Graceful Swampia. Kuvaaja: Erkki Kivistö

E-vitamiinia isolihaksille urheiluhevosille käytetään läpi vuoden, tehostetummin talviaikaan, kun hevoset eivät laidunna. B-vitamiinia on kilpahevoselle erittäin tärkeä, sitä annettaan säännöllisesti, tehokkaassa muodossa. Aminohappojen ja B-vitamiinien antoa tehostetaan aina kilpailujen lähestyessä. Olen ruokkinut muun muassa näitä Vimix Plus sekä Vimeperos tuotteita, joissa on totuttua korkeammat B-vitamiiniarvot. Hyvät tuotteet starttivaiheeseen sekä palautumiseen. D-vitamiinia lisätään talviaikaan ja C-vitamiinia annamme kuureina; pari viikkoa vitamiinia ja viikko taukoa. C-vitamiini tulee syksyisin tarpeeseen, kun vastustuskykyä pitää parantaa.

Olen käyttänyt Equi-Haemolynia vastaavaa nestemäistä tuotetta aiemmin vastuskyvyn ja veriarvojen parantamiseen. Tässä Hoofin tuotteessa näyttää olevan hieman suuremmat lisäainepitoisuudet ja se on useamman kympin edullisempi. Se on vaikuttanut ja maistunut kyllä hyvin hevosille.

Vuosien varrella on kilpahevosen vatsan ja suoliston hyvinvoinnin merkitys korostunut jatkuvasti, siihen kiinnitetään erityistä huomiota ja käytetään hyviä lisäravinteita. Kun vatsa ja suolisto ovat kunnossa, hevosen ulkoinen ja sisäinen hyvinvointi näkyy päällepäin ja suoritustaso paranee. Olen käyttänyt Hoofin Vizymeä varsinkin, kun on ollut ongelmia vatsan kanssa tai ennen kuljetuksia. On ollut kiva huomata, että hevoset eivät ole stressaantuneet sen jälkeen lainkaan. Calphovit lisärehua on annettu erityisesti varsoille – hyvin on maistunut eikä tarvitse ruokkia niin paljoa kuin monia muita pitäisi.

Tallissa on käytetty Hoofin tuotteita vuoden 2020 alusta alkaen muutaman muun tuotteen rinnalla. Tuntuisi siltä, että nämä täydennysrehut ovat hyvin tehokkaita. Pienet annosmäärät riittävät, koska tuotteisiin on saatu tiivistettyä hyvät pitoisuudet tehoaineita. Hinta-laatusuhde on kohdallaan. Kilpailevien hevosten kannalta on tärkeää, että Hoofin tuotteissa ei ole varoaikoja. Tuotteet tuoksuvat hyvälle ja ilmeisesti maut ovat kohdallaan, koska ne maistuvat hevosille.

Suosittelen mielelläni Hoofin laadukkaita tuotteita

Ilona Mäkinen, ravivalmentaja & hevosen hoitaja

Kysy lisää ja pysy yhteydessä.

Autamme mielellämme tuotteiden kanssa, joten ota rohkeasti yhteyttä. Jätä myös osoitteesi saadaksesi kulissien taakse pääsyyn kampanjoihin ja uusiin tuotteisiin.

Ota yhteyttä